Studiedag In paradisum. Funerair erfgoed in Vlaanderen

Op dinsdag 22 november 2016 (van 9.15 uur tot 17.00 uur) vindt in het Heilig Hartinstituut, Naamsesteenweg 355, 3001 Heverlee (bij Leuven) een studiedag plaats over funerair erfgoed in Vlaanderen.

Afscheid nemen, rouwen en begraven ... Het zijn gebruiken die gepaard gaan met heel wat religieuze tradities en rituelen. Ons funerair erfgoed getuigt van de veelzijdigheid in onze omgang met de dood en de evolutie daarvan van de middeleeuwen tot vandaag. U komt meer te weten over middeleeuwse grafplaten, rouwtextiel en bekleding van rouwkapellen en begrafenisrituelen in verschillende erediensten. Daarnaast brengen we een bezoek aan de begraafplaats van de zusters Annuntiaten van Heverlee en de nabijgelegen militaire Commonwealth begraafplaats.
In het programma, dat u op de onderstaande link op de website van het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC) kan vinden, wijzen we op volgende interessante lezingen:

Jean-Luc Meulemeester (diensthoofd Cultuur en Conservator Gemeente Oudenburg), Begraven tijdens de late middeleeuwen in West-Europa

Stefan Crick (Jacques Baron le Roy Genootschap), Obiits en rouwgebruiken bij de adel

Annemie Van Dyck (CRKC), Rouwtextiel: de dood in zwarte wol en zijde

Na de broodjeslunch is een bezoek naar keuze (religieuze of militaire begraafplaats of plaatselijke boodschapskapel) voorzien. Zowel voor- als namiddag tellen vier lezingen. Een receptie rondt de studiedag af.
Prijs: 30 euro (inclusief lunch). Studenten betalen slechts 15 euro.
Inschrijven kan tot 15 november via het online inschrijvingsformulier onderaan de pagina van het CRKC (klik op 'Schrijf je in'). Uw inschrijving is pas definitief na storting van het correcte bedrag op BE09 2300 7277 3157 met vermelding 'Studiedag In paradisum' en de namen van de deelnemers voor wie u betaalt.
Alle info vindt u op http://crkc.be/studiedag-paradisum-funerair-erfgoed-vlaanderen