Actueel

Save the date: Signum symposium 2021

Reconstructie kartuizerklooster Delft

Op 6 november 2021 in de voormiddag organiseert Signum een online symposium onder de titel Initiatiefnemers, draagvlak en materiële representatie van middeleeuwse kloosters. De casus van de Delftse kartuis.

Miraeuslezing Brugge 2021 door Jenneka Janzen online

SignumTenDuinenHss.jpg

Dr. Jenneka Janzen promoveerde op 3 september 2019 aan de Universiteit Utrecht op een onderzoek naar de vroegste handschriften van de cisterciënzerabdij Ten Duinen. Jenneka Janzen is afkomstig uit Canada en werkt momenteel binnen het projectteam ‘Multilingual dynamics of medieval Flanders’. De video van haar onlinelezing ‘Written Culture at Ten Duinen: Cistercian Monks and their Books, 1140-1250’, gegeven op 6 mei 2021, staat op https://mmmonk.be/de-mmmonk-manuscripten/ en op https://youtu.be/baSMgo-75Ic.

Tentoonstelling en boek Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen

900 jaar Norbertijnen.jpg

Van 4 mei tot 1 augustus 2021 is in Museum Parcum, dat in de Parkabdij bij Leuven is gevestigd, de tentoonstelling Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen te bewonderen. De tentoonstelling biedt een overzicht van negen eeuwen premonstratenzer leven, met een grote nadruk op België en Nederland.

Congres: Marquer son église. Les princes en leurs collégiales (IXe-XVe s., Occident chrétien)

Afhankelijk van de geldende gezondheidsvoorschriften zal op 3 en 4 juni het congres Marquer son église. Les princes en leurs collégiales plaatsvinden in Parijs in het congrescentrum van de campus Condorcet, of online via Teams.

Virtueel congres: Observant reforms and cultural production in Europe

De Radboud Universiteit Nijmegen host binnen de onderzoeksgroep 'Observer l’Observance' van woensdag 9 tot vrijdag 11 juni een virtueel congres getiteld Observant reforms and cultural production in Europe.

Internationaal webinar, 6-7 mei 2021: Old Books and New Technologies.

Op 6 en 7 mei 2021 organiseert de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR), in samenwerking met de Campus Condorcet te Paris, de Bibliothèque Nationale van Luxemburg, de Koninklijke Bibliotheek van Den Haag, de universiteiten van Bergen, Gent, Leuven, Luik en Namen en de Vlaamse Erfgoedbibliotheken, een internationaal congres over middeleeuwse boeken en de digital humanities in de Lage Landen.

Minicollege van Suzan Folkerts over Geert Grotes bekering in literair-historisch perspectief

In een online college belicht Dr. Suzan Folkerts, conservator van de Deventer Athenaeumbibliotheek, de literair-historische inbedding van Geert Grotes bekering.

Webinar: Patricia Stoop, De speelruimte schrijvende religieuze vrouwen in de late middeleeuwen

Op 3 maart 2021 gaf Signumlid dr. Patricia Stoop een onlinelezing voor de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen over schrijvende vrouwen en religieuze literatuur

Ruusbroec in perspectief. Over het “kijken” en “aanbidden” in de schilderkunst van de latere middeleeuwen

Op vrijdag 30 april 2021 geeft Signumredactielid dr. Tom Gaens, verbonden aan het Ruusbroecgenootschap van de Universiteit Antwerpen, een digitale lezing via Zoom over de kartuizer Hendrik van Coesfeld.

Internationaal Thomas van Kempen-congres

Salomo-Thomas-Bijbel-scaled_0.jpg

Dit jaar is het 550 jaar geleden dat Thomas van Kempen is overleden. In het kader hiervan organiseren het Titus Brandsma Instituut en de Radboud Universiteit te Nijmegen op donderdag 19 en vrijdag 20 augustus 2021 een internationaal congres getiteld Thomas a Kempis, his Works and their Reception.