Tentoonstelling: Deventer Boekenstad

Nog tot 3 maart 2019 loopt in Deventer de tentoonstelling Deventer Boekenstad. Hoofdlocatie is het Museum De Waag. Een tweede luik van de tentoonstelling is te bezichtigen in de Stedelijke Bibliotheek.

Handschriften, boeken en drukwerk uit Deventer vonden in de afgelopen twaalf eeuwen hun weg naar ontelbare lezers. In de stad leeft de rijke boektraditie nog steeds. Niet alleen door de grootste boeken markt van Europa maar ook door de aanwezigheid van grote uitgeverijen en drukkers en talloze antiquariaten. Achter deze hedendaagse boekcultuur gaat een belang wekkende geschiedenis schuil. De prachtige verhalen over de Deventer boekhistorie komen samen in de dubbeltentoonstelling Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel in Museum De Waag én Bibliotheek Deventer.

Sinds de komst van het christendom zijn er in Deventer sporen nagelaten in schrift. Onder invloed van Geert Grote en de Moderne Devotie werden talloze manuscripten geschreven en ook de uitvinding van de boekdrukkunst werd in de Hanzestad snel nagevolgd. De eerste Deventer druk dateert al uit 1477. In de vijftiende eeuw beleefde de lokale boekcultuur een ware bloeiperiode en was Deventer de belangrijkste boekenstad van de Lage Landen.

Deze tentoonstelling toont hoe de Ijsselstad in de later middeleeuwen de belangrijkste boekenstad van de Lage Landen was aan de hand van bijzondere handschriften en topstukken uit binnen­ en buitenland. Van de vroegste handschriften en oude drukken langs de atlassen en almanakken naar de hoogtijdagen van de grafische industrie in de twintigste eeuw wordt deze unieke historie tot leven gebracht.

Museum De Waag toont de vele hoogtepunten uit de boekhistorie in Deventer. De topstukken uit de geschiedenis van de Athenaeumbibliotheek zijn te zien in de ‘Schatkamer van Deventer Boekenstad’ in de Bibliotheek. Het digitale boekenspoor door het nieuwe bibliotheekgebouw toont de actuele invloed van deze werken.

Bij de tentoonstelling komt een gelijknamige publicatie uit over de rijke geschiede nis van Deventer als boekenstad. Dit boek staat onder leiding van Signumlid Suzan Folkerts en Garrelt Verhoeven.

Praktische info over de tentoonstelling:
Museum De Waag, Brink 56, Deventer
Dinsdag tot en met zondag, 11.00-17.00

Bibliotheek Deventer
Stromarkt 18, Deventer
Maandag tot en met vrijdag, 9.00-20.00 uur
Zaterdag 9.00-17.00 uur
Koopzondag 12.00-17.00

Meer info leest u in deze folder.

BijlageGrootte
SignumDeventerBoekenstad.pdf2.39 MB