Lezing over Philips de Dijn, landmeter en cartograaf in dienst van veel Vlaamse, Brabantse en Henegouwse abdijen

Ninove, 28 maart 2019, 20uur
Philips de Dijn (†1665) was in zijn tijd niet alleen een bekende auteur van almanakken, uitgegeven in het Nederlands en het Frans in Gent en Antwerpen, maar vooral een zeer productief cartograaf. Een vijftigtal kaarten zijn bewaard gebleven, opgemaakt van 1618 tot 1662. Opdrachtgevers waren vooral Vlaamse en Brabantse abdijen (Ninove, Geraardsbergen, Gent met Groenenbriel en Nieuwenbos, Groot-Bijgaarden en Vorst), maar ook de Noord-Franse abdijen van Anchin en Vicoigne met grondbezit in het graafschap Vlaanderen.

Voor Ninove vermelden wij graag het kaartboek van de abdij van Ninove met alle bezittingen in het graafschap Vlaanderen en het hertogdom Brabant (1641-1654), de kaart van 1620 met een uniek zicht op de ruïnes van de middeleeuwse abdijkerk, een grondplan uit 1662 van Ninove met opgave van de huiseigenaars. Zowat even belangrijk als broodheer voor De Dijn was de abdis van de benedictinessenabdij van Vorst bij Brussel. In haar opdracht vervaardigde hij vijf kaartboeken.
Over de figuur van Philips de Dijn en over zijn werk geeft Georges Vande Winkel, redactieverantwoordelijke voor de publicatie Philips de Dijn (†1665): cartograaf, landmeter, mathematicus (2018) een lezing.

Waar? Cultureel Centrum Ninove (Graanmarkt 12)
Wanneer? donderdag 28 maart om 20 uur
Reservatie? Gelieve om organisatorische redenen uw aanwezigheid te melden via bib@ninove.be.

Ninove De Dijn
BijlageGrootte
SignumDe Dijn.pdf121.62 KB