Lezing “De Leeuwse bijbel anno 1248”

Leeuwse Bijbel

Zoutleeuw, Ontmoetingscentrum ‘De Kring’, Vincent Betsstraat, zondag 7 april 2019 om 11u15
In 1248 werd in de Leeuwse priorij Scholierendal een bijbel gekopieerd. Deze bijna acht eeuwen oude bijbel in drie volumes is van uitzonderlijk belang omwille van zijn rijke illustraties en kwalitatief hoogstaande versiering. De zeer verzorgde gehistorieerde initialen leiden de meeste bijbelboeken in. De 41 uitzonderlijke miniaturen maken dit handschrift uniek. De Scholieren-bijbel is van kapitale betekenis omwille van de aanwezige datum. Daardoor bekleedt hij een sleutelpositie in de middeleeuwse miniatuurkunst.

Professor Hans Ausloos (UCLouvain) laat u kennis maken met deze prachtige ‘Leeuwse bijbel’ in een rijkelijk geïllustreerde en toegankelijke causerie. Na een beknopte inleiding tot dit middeleeuwse handschrift en zijn lotgevallen, toont en bespreekt hij uitvoerig enkele van zijn mooiste miniaturen.
De lezing wordt georganiseerd door de vzw Vrienden van Zoutleeuw (www.vriendenzoutleeuw.be) ter gelegenheid van de jaarvergadering in Ontmoetingscentrum ‘De Kring’, Vincent Betsstraat te Zoutleeuw, op zondag 7 april 2019 om 11u15. Iedereen, ook niet leden zijn welkom en de toegang is gratis.