Boekencollectie Abdij van Berne ontsloten

ruquest-logo-190.jpg

De bibliotheek van de abdij van Berne in Heeswijk-Dinther beschikt ongeveer over 5.700 werken van vóór de twintigste eeuw, waaronder 51 incunabelen en 183 postincunabelen. In samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen en een aantal vrijwilligers zal de gehele Bernse collectie voortaan via de catalogus van de Radboud Universiteit te raadplegen zijn.

Tot deze bijzondere verzameling behoren onder meer een aantal levensbeschrijvingen van de heilige Norbertus, maar ook werk van de Antwerpse drukker Christoffel Plantijn en unieke edities van Noord- en Zuid-Nederlandse uitgevers. Maar ook boekbanden uit de boekbinderij van de Bossche Broeders van het Gemene Leven die de abdij in 1623 aankochten. Al met al, zeer bijzondere en interessante informatie voor onderzoekers.

De beschrijvingen van deze unieke verzameling boeken worden opgenomen in RUQuest, dé digitale zoekmachine van de Universiteitsbibliotheek van de Radboud Universiteit. Op die manier wordt het bezit van de Abdij van Berne zichtbaar voor de hele wereld. De boeken zijn in de abdijbibliotheek te raadplegen.

Inmiddels zijn de gegevens van ruim 2.400 boeken van de kloosterboekerij ingevoerd in RUQuest, voorzien van de code AvB (Abdij van Berne). De komende jaren wordt hieraan op vrijwillige basis in de abdij verder gewerkt door twee oud-collega’s van de Nijmeegse Universiteitsbibliotheek: Lennie van Orsouw en Robert Arpots. De gehele abdijbibliotheek, inclusief de moderne collectie, zal op deze wijze wereldwijd toegankelijk worden.

Na een uitgebreide testperiode, en met medewerking en financiële ondersteuning van de leverancier van RUQuest (OCLC), is de samenwerking in december 2018 formeel bekrachtigd. Bij gelegenheid van een bezoek van abt Denis Hendrickx o. praem. aan de Radboud Universiteit werd aan dit unieke samenwerkingsproject bekendheid gegeven. Abt Denis Hendrickx o. praem. zegt over het project: ‘De Norbertijnen van de abdij van Berne vinden het belangrijk de collectie van de abdij voor onderzoek en onderwijs beschikbaar te stellen. De eeuwenoude historische boekencollectie is daarbij van bijzondere waardevolle betekenis.’