Vrouwen in de Middeleeuwen. Persoonlijke Devotie en Publieke Ambitie

SignumMiddeleeuwensymposium202002.jpg

Jaarlijks organiseert de stad Zutphen een Middeleeuwen symposium, ditmaal op vrijdag 12 juni 2020 met als thema ‘Vrouwen in de middeleeuwen’. Johan Oosterman en Hans Busio hebben een programma samengesteld dat zowel persoonlijke devotie als de publieke ambitie van vrouwen in de late middeleeuwen een forum geeft.

Tijdens het symposium op vrijdag 12 juni stellen zeven onderzoekers middeleeuwse vrouwen voor, die er in slaagden een stevige stempel te drukken op hun leven en omgeving.

SYMPOSIUMPROGRAMMA

10.15 uur: Inloop en ontvangst met koffie en lekkernij.

10.50 uur: Welkomstwoord door de organisatie en de gemeente Zutphen.

11.00 uur: Column van Sanne Frequin, Universiteit Utrecht en regelmatige gast in VPRO-programma OVT.

BLOK 1: GELOOF MET LIJF EN LEDEN

11.15 uur: Salome Sticken, een vrouwelijke leider in de Moderne Devotie. Dr. Mathilde van Dijk, Rijksuniversiteit Groningen.

11.45 uur: Vrouwen om Nooit te Vergeten. Geheugenkunst en de Liturgie in Levensbeschrijvingen van Middeleeuwse Vrouwen .Dr. Godelinde Gertrude Perk, University of Oxford.

12.15 uur: Vragen en discussie

12.30 uur: Lunch, met gelegenheid tot verkenning in en rond de Walburgiskerk.

BLOK 2: PRAALGRAVEN EN PRACHTPALEIZEN

13.45 uur: Gravinnen regeren over het graf. Dynastieke propaganda in adellijke grafmonumenten. Sanne Frequin, Universiteit Utrecht.

14.15 uur: Making her Mark. Mary of Guelders and her Building Activities as queen-regent in 15th-Century Scotland. Dr. Rachel Delman, University of York.

14.45 uur Vragen en discussie

15.00 uur koffie/theepauze

BLOK 3: STAD DER VROUWEN

15.30 uur: Felle vrouwen en kwade daden. Opstandige vrouwen in de laatmiddeleeuwse Nederlanden. Dr. Lisa Demets, Universiteit Gent.

16.00 uur: In het hart van de stad. Liefde, lust en prostitutie in de laatmiddeleeuwse Nederlanden. Dr. Jelle Haemers, KU Leuven.

16.20 uur: Van dienstmeisje tot geldschieter in een middeleeuwse metropool. Janne Schuts van Antwerpen. Dr. Andrea Bardyn, KU Leuven.

16.40 uur: Vragen en discussie

16.45 uur: Afsluiting gevolgd door hapje en drankje.

Het Middeleeuwen Symposium vindt wederom plaats in de schitterende Walburgiskerk. De Walburgis weerspiegelt in haar huidige vorm de welvaart en devotie van het 14de en 15de eeuwse Zutphen. De beschilderde gewelven, de muurschilderingen, de gotische kaarsenkroon en de Librije vormen een perfect decor.

COLLEGE TOUR

Daags voordien, op donderdag 11 juni 2020, is er een College Tour aan. Daarbij wordt ingegaan op de persoonlijke geloofspraktijk van religieuze vrouwen en hoe zij zich manifesteerden in de middeleeuwse stad. Daarmee in contrast staat de wijze waarop adellijke vrouwen hun macht en devotie etaleerden via hun residenties en patronage. Beide routes boden vrouwen maatschappelijke invloed en lieten concrete sporen achter in boeken, brieven, kunst en architectuur. De college tour bestaat uit een afwisselend programma van hoorcolleges door internationale specialisten, afgewisseld met geleide bezoeken in kleine groepen.

De College Tour vindt plaats in de middeleeuwse Burgerzaal van Zutphen. Ook wordt een bezoek gebracht aan het Regionaal Archief Zutphen (in een 14de-eeuws gasthuis), het voormalig dominicaner klooster (nu bibliotheek en boetiekhotel) en diverse locaties die herinneren aan de Moderne Devotie.

Alle info op https://middeleeuwen-symposium.nl/.