MMMONK. Monastieke handschriften uit vier Vlaamse collecties gedigitaliseerd

SignumMMMONK_Graduale Sint-Baafs202005.jpg

Monnikenwerk van vroeger en nu, zo kun je MMMONK wel omschrijven, de verzameling historische manuscripten die iedereen virtueel kan doorbladeren. 734 middeleeuwse manuscripten in één virtuele bibliotheek.Vier partners, de Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, het Grootseminarie Brugge en het Bisdom Gent, sloegen de handen in elkaar voor het project MMMONK, wat staat voor Middeleeuwse Monastieke Manuscripten - Open Netwerk Kennis.

In het project zijn prestigieuze middeleeuwse handschriften verzameld van de cisterciënzer abdijen van Ten Duinen, Ter Doest, en de benedictijnenabdijen van Sint-Baafs en Sint-Pieters. De kerncollectie monastieke manuscripten bij de vier partners is grotendeels erkend als Vlaams Topstuk. De volledige collectie Duinen- en Doestmanuscripten in de Openbare Bibliotheek Brugge en het Grootseminarie Brugge kreeg in 2015 de status van topstuk. De Gregoriaanse manuscripten, het Liber Floridus en de 22 manuscripten van abt Raphael de Mercatellis in de Universiteitsbibliotheek Gent behoorden toe aan Sint-Baafs en zijn respectievelijk in 2007, 2008 en 2013 erkend. Het Ceremoniale Blandiniense van Sint-Pieters in de Universiteitsbibliotheek Gent en het Evangeliarium St.-Livinus van Sint-Baafs in het Bisdom Gent werden in 2008 en 2007 erkend.

De handschriften worden doorbladerd via het hoogtechnologische International Image Interoperability Framework (IIIF), bijvoorbeeld in de catalogus van de Universiteit Gent. Een groot deel van de kostbare manuscripten is al online beschikbaar. Het einde van de arbeid is voorzien voor over enkele jaren.

Meer info op: https://www.brugge.be/mmmonk