Tot op het bot. Het reliekschrijn van Sint-Odilia en de koorstoel van Sint-Lutgardis in museum Parcum

SignumTotOphetBot202008.jpg

Tot 27 september 2020 zijn het reliekschrijn van Sint-Odilia en de koorstoel van Sint-Lutgardis te bewonderen in een tijdelijke tentoonstelling in museum Parcum. Zij maken een tussenstop in het museum van de Parkabdij bij Leuven, voor ze naar hun nieuwe permanente locatie verhuizen. De twee erfgoedstukken verlaten hun thuis in de verkochte Zuid-Limburgse abdij Mariënlof te Kerniel bij Borgloon voorgoed. Het schrijn en de koorstoel werden er vaak bezocht. Niet alleen omwille van hun cultuurhistorische waarde, maar vooral om hun religieuze betekenis.

Het dertiende-eeuwse reliekschrijn van Sint-Odilia geeft op sublieme wijze het verhaal van de heilige weer. De voorstellingen zijn de oudste paneelschilderingen van de Nederlanden. In 2011 werd het erkend als Vlaams topstuk. Op de koorstoel van Sint-Lutgardis vestigen heel wat jongedames een laatste sprankeltje hoop. Vrouwen die niet of moeilijk zwanger raken, nemen tot op vandaag plaats op de stoel om Sint-Lutgardis om een gunst te smeken. Dit bijzonder, levend ritueel maakt de stoel tot een uniek stuk religieus erfgoed.

De expo ‘Tot op het bot. Het verhaal van een Vlaams topstuk’ gaat dieper in op de uitzonderlijke betekenis van deze stukken. Wat maakt een Vlaams topstuk, een topstuk? Wat is er zo bijzonder aan het schrijn? En welke waarde heeft de stoel voor de vrouwen die er plaats op nemen? Tot en met 27 september zijn deze zaken te ontdekken in museum Parcum. Het museum is van dinsdag tot zondag open van 10u tot 17u. Praktische info over het museum en tickets kopen kan op https://www.parcum.be/nl/plan-je-bezoek. Meer info over de tentoonstelling lees je op https://www.parcum.be/nl/museum/tot-op-het-bot.