Call for Papers: Marquer son église : les princes en leurs collégiales (IXe-XVe siècle, Occident chrétien)

De afgelopen jaren genieten de kapittels geregeld de aandacht. Onlangs verscheen bij Brepols De canonicis qui seculares dicuntur. Treize siècles de chapitres séculiers dans les anciens Pays-Bas. Thirteen Centuries of Chapters of Secular Canons in the Low Countries. De Leuvense mediëvisten Marc Carnier en Brigitte Meijns redigeerden deze lang verwachte congresbundel, die verscheen in de reeks Bibliothèque de la Revue d’histoire ecclésiastique.

Op 3 en 4 juni 2021 vind te Parijs een congres plaats over de prinsen en de kapittels, van de regel van Aken tot het einde van de middeleeuwen.

Kapittels waren immers schrijnen, waarmee de vorsten hun macht konden vereeuwigen van de Gregoriaanse hervorming tot de memoriale graftombe van Lodewijk XI in Cléry.

De oproep richt zich in eerste instantie tot historici, kunstwetenschappers en archeologen. De bijdragen duren hoogstens 25 minuten en worden gevolgd door vraagstelling en discussie. Voorstellen voor bijdragen tellen tussen de 3000 en 4000 karakter (met inbegrip van spaties) en worden vergezeld van een biografie met affiliaties en een lijst van recente publicaties bezorgd aan de organisatoren Thomas Lacomme (EPHE/SAPRAT, thomas.lacomme@parisnanterre.fr) en Ewen Thual (U. Limoges/CRIHAM, ewen.thual@etu.unilim.fr).