Ruusbroec in perspectief. Over het “kijken” en “aanbidden” in de schilderkunst van de latere middeleeuwen

Op vrijdag 30 april 2021 geeft Signumredactielid dr. Tom Gaens, verbonden aan het Ruusbroecgenootschap van de Universiteit Antwerpen, een digitale lezing via Zoom over de kartuizer Hendrik van Coesfeld.

De herontdekking van het werk van de kartuizer Hendrik Kemenade van Coesfeld (†1410) is mogelijk een van de meest opwindende vondsten van de afgelopen decennia. Hoewel deze auteur volledig in de vergetelheid is geraakt na de middeleeuwen, getuigen meer dan honderd handschriften uit het Nederlandse en Duitse taalgebied van zijn belangrijkste werken. De invloed daarvan reikt van modern-devote teksten en liturgische gebruiken uit de Nederlanden, over de vroege sermoenen van Nikolaas van Kues, tot de monastieke theologie van de Melker hervorming in de Donauvlakte. Zelf werd de kartuizer beïnvloed door Jan van Ruusbroec.

In deze voorjaarslezing vormen twee schilderijen van Jan van Eyck en Rogier van der Weyden de aanleiding om te reflecteren over het “beeld” als “woord” in de sermoenen van Hendrik van Coesfeld en over het “zien” in Ruusbroecs Brulocht.

De lezing is op vrijdag 30 april 2021 van 14.00 tot 16.00 te volgen via Zoom, na voorafgaande aanmelding via ruusbroec@uantwerpen.be.