Minicollege van Suzan Folkerts over Geert Grotes bekering in literair-historisch perspectief

In een online college belicht Dr. Suzan Folkerts, conservator van de Deventer Athenaeumbibliotheek, de literair-historische inbedding van Geert Grotes bekering.

Folkerts verhaalt hoe de charismatische prediker uit de veertiende eeuw zich bekeerde en daarna ook andere Deventenaren tot een vromere levensstijl opriep. Wat weten we eigenlijk over zijn bekering en hoe past zijn verhaal in de augustiniaanse traditie van bekeringsverhalen in de middeleeuwen? En hoe pasten Geerts volgelingen zijn oproep toe in hun eigen leven?

Dit minicollege, dat geïllustreerd wordt met diverse handschriften, voornamelijk uit het Brandeshuis van de zusters van het gemene leven, is terug te zien op: https://www.youtube.com/watch?v=bEFSJQ3utA0

In een tweede minicollege vertellen Susanne de Jong en Lotte Savelsberg, medewerkers van de Deventer Athenaeumbibliotheek, aan de hand van de collectie van deze bibliotheek over de uitvinding van de boekdrukkunst en laten zij zien hoe middeleeuwse handschriften in de vijftiende en zestiende eeuw plaatsmaakten voor gedrukte boeken. Dit minicollege is te bekijken op: https://www.youtube.com/watch?v=6uyQDqNElzo.