Onderzoeks- en publicatievoorstellen op basis van gedigitaliseerde archiefbestanden van de ridders van Malta

De redacteurs van de reeks "The Military Religious Orders" (Routledge) hebben een overeenkomst gesloten om onderzoekers te laten werken in de archieven van de hospitaalridders in de Nationale Bibliotheek van Malta. De deelnemende onderzoekers ontvangen digitale kopie├źn van gearchiveerde manuscripten naar keuze waaruit ze vervolgens kritische edities en vertalingen maken die in deze serie worden gepubliceerd.

De archieven van de hospitaalridders bevatten een schat aan informatie, van de 12de tot de vroege 19de eeuw, over uiteenlopende onderwerpen als: Middellandse Zee, diplomatie, de bebouwde omgeving, maritieme geschiedenis, slavernij, interreligieuze relaties, kunst, religieuze beleving en spiritualiteit, oorlogvoering enzovoort. Het archief bevat ook materiaal met betrekking tot de Nederlanden.

Voor een bondig overzicht van de verschillende bronnen, zie: https://hmml.org/collections/repositories/malta/national-library-of-malta/

Boekvoorstellen kunnen aan de redactie bezorgd worden: Dr. Emanuel Buttigieg (emanuel.buttigieg@um.edu.mt), Dr. Nicholas Morton (nicholas.morton@ntu.ac.uk), Professor Jochen Burgtorf (jburgtorf@fullerton.edu).

Deze call staat ook open voor ook van aspirant-promovendi die (deels) middels een kritische editie en vertaling en/of een analytische studie van deze archieven aan hun doctoraatsproject werken.
Meer info in de Engelstalige oproep als bijlage.

BijlageGrootte
PDF icon Malta flyer.pdf158.19 KB