Lezing van Aleuna Macarenko over de Bijbel van Floreffe

De tentoonstelling “Grandeur et déchéance” in het TreM.a te Namen brengt tal van prachtige kunstvoorwerpen van de voormalige abdij van Floreffe samen. Voor die gelegenheid is hoogst uitzonderlijk ook de Bijbel van Floreffe vanuit de British Library (signatuur B.L., 17737-38) overgebracht.

Op donderdag 16 december 2021 om 17u30 geeft Aleuna Macarenko (ULiège)een lezing met als titel: « La Bible de Floreffe : un témoin de la production enluminée de l'abbaye de Floreffe au 12e siècle ».

Aleuna Macarenko, (doctoranda aan de Luikse universiteit, vertrekt van dit meesterwerk en andere schatten van de zogenaamde Maaslandse boekverluchting, om licht te werpen op de banden tussenreligieuze orden, zoals de premonstratenzers, en het ontstaansproces van de kunstvoorwerpen.

Van de belangrijke handschriftencollectie van de abdijbibliotheek van Floreffe zijn er vandaag slechts enkele overblijfselen over, waaronder één manuscript in het bijzonder dat zich onderscheidt door zijn majestueuze verschijning, door de kwaliteit van zijn decoratie en door het historisch belang van de annalen die het bevat: een monumentale Vulgaat in twee delen, de zogenaamd Bijbel van Floreffe, die nu wordt bewaard in de British Library in Londen onder de dubbele signatuur ms. 17737-38.
Het lijdt geen twijfel dat de Bijbel van Floreffe (vergelijkbaar met die van Park, maar anders dan die van Averbode) werd geproduceerd voor de abdij van Floreffe. We weten echter niet of het werd gekopieerd en verlucht in het scriptorium van de abdij zelf - waarvan het bestaan wordt bevestigd vanaf de 13de eeuw - of dat het werd besteld bij een externe werkplaats.

Op basis van vergelijkingen met andere hedendaagse werken, zal Aleuna Macarenko proberen licht te werpen op de rol van religieuze ordes in het proces van artistieke creatie.

Voor een muzikale omlijsting wordt gezorgd.

Locatie: UNamur, lokaal BN01 (Rempart de la Vierge 1 – 5000 Namur (voormalige zeten van de Nationale Bank van België, aan het Park Louise Marie, ter hoogte van de frituur).

Mondneusmasker en Corona Safe Ticket zij verplicht.

Tijdstip: Donderdag 16 december 2021, 17u30 tot 19u

Verplichte inschrijving via info@lasan.be of +32 81/840 200

Prijs: 10 euro (7 euro voor leden van de Société d’Archéologie de Namur; gratis voor studenten), betaling ter plaatse.