Lezingencyclus over Naamse kloosters

Op 15 februari, 15 maart en 17 mei 2022 vinden in Namen drie lezingen plaats over middeleeuwse religieuze instellingen. De lezingen maken onderdeel uit van de vijfdelige lezingencyclus Les Midis de l’Histoire namuroise (2022) die tussen februari en juni elke derde dinsdag van de maand gehouden worden tussen 12:30 en 13:30in de Beurs aan de Place d’Armes te Namen. De toegang is gratis en reserveren is niet nodig.

Progamma
15 februari 2022 Fiona Lebecque: CROMIOSS: un projet transdisciplinaire autour de Jacques de Vitry et du Trésor d’Oignies
Zijn de botten bewaard in een reliekhouder te Oignies wel degelijk van Jacob van Vitry? En droeg hij de mijter die zich in de schat van Oignies te Namen bevindt? Fiona Lebecque bespreekt dit al drie jaar lopende onderzoek, dat werd gecoördineerd door de Société archéologique de Namur en uitgevoerd door verschillende Belgische instellingen.

15 maart 2022 Jean-François Pacco: Floreffe, de saint Norbert à Esperanzah!
Het abdijcomplex van Floreffe bestaat 900 jaar. Roemrijke gebeurtenissen, van de grafelijke stichting in 1121 tot de grote welstand in de achttiende eeuw, en trieste episodes wisselden elkaar af. Hoe heeft Floreffe onaangeroerd de Franse Revolutie doorstaan? Waarom is het uiteindelijke een bisschoppelijk klein seminarie geworden?

17 mei 2022 Pierre-Hugues Tilmant et Marie Verbeek: L’abbaye Notre-Dame-du-Vivier à Marche-les-Dames. Premiers résultats de l’étude archéologique d’un patrimoine exceptionnel
Sinds de stichting in de dertiende eeuw als cisterciënzerinnenabdij is Notre-Dame-du-Vivier steeds bewoond geweest door religieuze congregaties tot in 1856. Na de aankoop door een immobiliën venootschap eind 2018 werd zij gerestaureerd met steun van de Agence Wallonne pour le Patrimoine. De archeologische studie toont volledige, maar tot nog toe niet gekende ontwikkelingsfases van de middeleeuwse abdij.