In het water gevonden. Het Amersfoortse Mirakelboek. Naar het handschrift Brussel (Koninklijke Bibliotheek Albert I, 8179-8180)

TitelIn het water gevonden. Het Amersfoortse Mirakelboek. Naar het handschrift Brussel (Koninklijke Bibliotheek Albert I, 8179-8180)
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2015
Auteursde Boer, DEH, Jongen, L
Derde AuteursDuisterwinkel, J
SerieMiddeleeuwse studies en bronnen
Volume155
Aantal Pagina's256
UitgeverijVerloren
PlaatsHilversum
ISBN Nummer978-90-8704-505-0
TrefwoordenTekstuitgave, Vertaling
Samenvatting

In december 1444 werd buiten de Amersfoortse Kamperpoort een beeldje van Onze Lieve Vrouw onder het ijs gevonden. Zodra het was “gered”, vonden wonderen plaats dankzij de tussenkomst van dit beeldje. De geruchten daarover verspreidden zich als een lopend vuurtje. Een eeuw lang voltrokken zich nog veel meer mirakelen. Daarvan zijn er 542 schriftelijk overgeleverd, als korte verhaaltjes die alle aspecten van het leven raken. De tekst daarvan is bewaard in drie handschriften uit het begin van de zeventiende eeuw. Een van die handschriften werd vervaardigd op verzoek van de Utrechtse Bollandist Heribert Rosweyde, die in Antwerpen informatie verzamelde over het katholieke geloofsleven in de noordelijke Nederlanden. Dit boek biedt een hertaling in modern Nederlands van het Amersfoortse Mirakelboek, samen met het dossier van Rosweyde. De inleiding geeft een beeld van de historische en religieuze context.

Volledige tekst